Close

Info@vesterhedeby.dk

Foredragsaften i Mikrohallen d. 1. februar 2018

Foredragsaften i Mikrohallen d. 1. februar 2018

Pris: 50 kr. incl. kaffe og kage. Øl og vand kan købes.

Tilmelding nødvendig senest 26. januar på:
arnestedet@live.dk eller sms 2752 3723

Se invitationen her:

Et eventyrligt liv i troperne Foredrag 1.2.18

En beretning om to danskere på en gummiplantage på Sumatra i 1920’erne

Deltagerne får en unik mulighed for at komme med på en sjælden rejse i ord og billeder, med en historie som aldrig er blevet fortalt før. Flere års studier af dokumenter, breve, avisartikler og fotos ligger nemlig bag min fortælling om bedsteforældre, der i 1920’erne drog på en eventyrlig rejse til Sumatra.
Dansk Ostindisk Plantage Selskab i København ejede i starten af århundredet flere plantager i Hollandsk Ostindien, det der i dag hedder Indonesien. Til at lede dem ansattes unge skandinaviske mænd med mod på udfordringerne i tropiske omgivelser.
Mine bedsteforældre var unge og eventyrlystne, men da min morfar begyndte at tvivle på egne evner, tog hans forlovede affære. Uden hans vidende – og i hans navn – søgte hun stillingen som assistent på gummiplantagen Telok Pandjie. De rejste fra Danmark uden rigtigt at vide, hvad de gik i møde. Plantagen lå lige under ækvator, og det var så varmt, at min morfar sled 60 skjorter op på to år.
I løbet af et kvart århundrede var de i Danmark tre gange. Oftest med damper, men én gang var de tvunget til at rejse med Den Transsibiriske Jernbane.
Under japanernes besættelse af Hollandsk Ostindien boede familien ikke længere på Sumatra. De japanske soldater havde ry for at være brutale og hensynsløse, så mange af europæerne samledes på øen Java, der ansås at være uindtagelig. Det viste sig ikke at holde stik. Familien måtte afvente krigens afslutning, for at få mulighed for at vende hjem til Danmark.
Der er ingen tvivl om, at mødet med den fremmede kultur og 3 ½ års besættelse satte afgørende præg på min mor og mine bedsteforældre, ligesom overleveringerne fra dengang lever videre i os efterkommere.
Jeg har glædet mig meget til at fortælle deres historie.
Arne Hendrichsen

 

 

Vesterhede - Et godt sted at være